Beste Burgemeester,


Beste wethouder,
geachte leden van de Raad,

En in het bijzonder: beste vrienden van Bos op het Plein.

Fijn dat ik hier mag staan. En fijn mensen dat ik hier namens jullie mag spreken. Want ik sta hier niet voor mezelf. Maar ik sta hier voor het andere geluid:

Welk geluid?
Dit geluid….!

Wij willen net als het college leven op het plein, leven in de brouwerij, een gezellige ontmoetingsplek, een top verblijfsruimte met activiteiten voor jong en oud. En natuurlijk ook economische activiteit!

Economie en bouw
De geschiedenis heeft ons echter geleerd dat bouwen geen garantie biedt voor een succesvolle toekomst. Het winkelcentrum De Brink is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Het V&D gebouw staat leeg, de Heeren van Twente aan het spoor bij de Velourstunnel hebben het vanaf hun geboorte heel erg lastig. Er staat een gigantisch pand naast de Europatunnel, De Bolder, wat nog nooit volledig bewoond is geweest.

En stel, de Westermaat was niet gebouwd, hadden we dan nu ook zo tegenover elkaar gestaan? Was een debat over de markt dan nu wel nodig geweest?

Dus niets en niemand gegarandeert ons, en ook u niet, dat met de bouw van een Hijschgebouw op de Markt dat het ook economisch beter zal gaan met Hengelo. Dat mensen dan meer gaan verblijven in het hart en gaan kopen in onze stad. Het plan voor bouw is gebaseerd op Verwachtingen en Bluf.

We hebben in Hengelo veel leegstaande panden, zelfs in onze trotse Nieuwstraat! Een ondernemer zei: er staan bijna 30 winkels leeg. In de hele stad en ook rond de markt vind u lege panden. U ziet ze ook!

Dinsdag verweerden de kwartiermaker en de architect zich dat zij alleen naar de markt kijken. En dat klopt dat is hun opdracht. Maar u als volksvertegenwoordiger van ons inwoners, uw opdracht is het totaal beeld van de stad.

Geef de kwartiermaker de opdracht, om met z’n enthousiasme en overtuigingskracht, ondernemers naar Hengelo te halen. Er is in Hengelo een mooie basis aan bedrijven, en er is ook nog veel plek voor nieuwe.

Maar! geef uw kwartiermaker dan gelijk een extra verkoop argument mee:
Een Bos Op Het Plein!

De markt
De markt kan blijven, rond en in het bos, onder en tussen de bomen.
De mensen die nu reeds toezeggingen hebben gehad voor een plek in het nieuwe gebouw, kunnen met een start subsidie in de leegstaande panden, dat hoeft wat ons betreft niet minder te zijn dan wat hen nu is belooft.

De bewoners
Denk aan de bewoners rond het plein! Hengelo is een fijne woonstad, en bewoners in het centrum, daar moeten we heel zuinig op zijn. Heeft u met hen gesproken, ze serieus genomen? En heeft u zich ingeleefd hoe het voor je is als er een 14 meter hoog gebouw voor je appartement met balkon komt?

De ondernemers
Denkt u ook aan de trouwe ondernemers, zij die zich al jarenlang gevestigd hebben en in zetten voor onze fijne stad. Zij die wel moeten werken met marktconforme pacht of huur? En volledige gemeentelijke belastingen moeten betalen? Nieuwe ondernemers trekken moet, maar wees zuinig op wat u al heeft.

Resume
De kans van slagen van het gemeentelijk plan voor een Hijschgebouw is niet zo groot, ergo: die kans is heel klein. Het alternatief, uitgaande van groen en bomen, is veel goedkoper. En weet u ons plan kan nooit mislukken, omdat een bos niet mislukt! Bomen, bloemen, planten mislukken namelijk nooit!!!

Ontmoeten
Zo biedt een groen plein Hengelo een geweldige ontmoetingsplek, met aantrekkingskracht, ook voor mensen van buiten de stad.
Bovendien, in een tijd van duurzaamheid en klimaatsverandering kunnen we met Bos op het Plein Hengelo op de kaart zetten. Kunnen we uniek zijn in Nederland! Omdat wij als stad het lef en de trots hadden om dat te realiseren: een bos, bomen en groen, een groen hart in het centrum, een sociale ontmoetingsplek.

Schone lucht
En met een beleid van meer groen, bomen, planten, is een bos de beste optie. Niet alleen voor volle panden, maar ook voor schone lucht kun je straks in het Centrum terecht!

Tot slot herhaal ik u hier, waar Hengeloers de petititie voor ondertekenden, de petitie die wij aan u willen overhandigen en waar mensen een lidmaatschap met een grote openbare facebookgroep zijn aangegaan:

  1. Wij willen dat u stopt met uw bouwplannen op het marktplein, wij willen geen gigantisch Hijschgebouw. Geen staal en steen op de markt.
  2. Wij willen de bomen die uw coalitiepartij in het verkiezingsprogramma heeft staan. Meer bomen. Meer Groen op de markt.
  3. Wij willen graag met u in gesprek over het vervolg: een andere manier van besluitvorming, een gedragen besluit door verschillende partijen, verschillende Hengeloers en niet slechts 4000 van de 85000 inwoners.

Als laatste:
Geen staal en steen
Maar bos en bomen
Geen gebouw maar groen!

Dit manifest werd door Esther Glas uitgesproken tijdens het overhandigen van de handtekeningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *