We zijn meer dan alleen consument.


In 2017 stemde ik (Renate Oude Nijeweme) voor het Hijschgebouw. Het idee kwam op mij over als een soort vrijplaats voor de inwoners van Hengelo en ik kon me wel goed voorstellen dat dit een aanwinst zou zijn voor onze stad. Toen ik op Facebook vanuit mijn netwerk in het contact kwam met “Bosophetplein” dacht ik eerst dat het nooit wat zou worden. Er is geen geld mee gemoeid en zoiets dooft meestal snel uit. Bovendien wordt het al snel in een hokje van Groen en Links en “Gevoelig” geplaatst als je het hebt over meer bomen en meer groen. Uiteindelijk ben ik lid geworden van de groep omdat ik wel wat zag in de geschetste plannen. Toen ik las dat ze een website nodig hadden wilde ik er dan ook best één voor ze maken.

Een beetje per toeval kwam ik afgelopen dinsdag in de schouwburg terecht waar de kwartiermaker zijn plannen voor het marktplein presenteerde. En toen werd ik boos!

Toen bleek dat het Hijschgebouw geen vrijplaats wordt voor Hengeloërs maar een gesponsord gebouw voor de Philips en de al aanwezige horeca. Een soort old boys network wat onderling nog meer plek aan elkaar gunt. Iets wat helemaal niet ten gunste komt aan de mensen die in Hengelo wonen.

Ik geloof niet zo in het zetten van je handtekening onder een petitie. De doelen waar ik achtersta zijn meestal dusdanig dat er mensen met meer invloed en meer geld tegenover staan. Ik heb nooit het idee gehad dat je daar wat tegen kunt beginnen. Maar Esther schreef daar een blog over en dat heeft me er anders naar doen kijken. Misschien kan ik inderdaad niets beginnen tegen macht en geld maar thuis mopperend zitten, daar verander ik helemaal niets mee.  Ik kan wel zuur thuis blijven zitten denken dat niemand naar mij luistert en niemand mijn handtekening op waarde schat, mijn stem überhaupt laat meetellen maar als ik niets doe weet ik zeker dat er niets gebeurd.

Ik wil geen gesponsord reclame gebouw op het marktplein in Hengelo.

Ik weet dat veel mensen bij “Bosophetplein” denken dat we een dependance van het zwarte woud willen worden maar het ontbreekt de groep niet aan realiteitszin. Er komt (natuurlijk) geen woud op het plein. We willen alleen niet dat er nog meer gebouwd wordt. We willen niet dat we alleen maar welkom zijn in de binnenstad als we ons laten uitmelken. We zijn meer dan alleen consument.

Het wordt tijd dat er niet naar ons gekeken wordt als mensen waar wat aan te verdienen valt. En ik geloof dat “Bosophetplein” met al haar verschillende mensen en verschillende invalshoeken daarvoor staat.  We willen geen woud, we willen niet nog meer leegstand, nog meer bebouwing, nog meer commercie. En meer groen is dan het antwoord.

Dus ben ik overstag gegaan.  Naast dat ik de website bouw heb ik mijn handtekening geplaatst en heb ik me ingezet voor “Bosophetplein”. En kom ik aanstaande dinsdag om 18.45  uur op het marktplein staan. Omdat ik wil laten zien dat ik tegen ben. Omdat ik niet meer thuis wil gaan zitten mopperen dat ik toch niet gehoord wordt en dat alles waar ik voor sta altijd weggewoven wordt door mensen met meer macht en meer geld.

Kom Dinsdag 9 april 2019 ook, we verzamelen ons om 18.45 uur bij de Brinktoren om vanaf daar naar de schouwburg te lopen (aankomst rond 19.00 uur). We bieden onze handtekeningen aan en laten zien dat we met z’n allen voor een evenwichtig Hengelo zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *