Burgemeester en wethouders komen belofte niet na

‘Een programma voor Hengelo’ is de titel van het coalitieprogramma waaronder de partijen ProHengelo, VVD, D66 en SP in 2018 hun handtekening hebben gezet. Toen burgemeester en wethouders de afspraken maakten hebben de vier partijen al meteen gesteld dat ze haast hebben met de aanpak van het marktplein. De herinrichting van het marktplein is een speerpunt van het huidige college van b&w. Centraal in het coalitieakkoord staat het plan om op de Markt een veertien meter hoge Hijschkamer neer te zetten, een replica van de oude fabriekshal van Stork. Het pand krijgt enorme afmetingen en vult het marktplein bijna volledig. Dat is op de artist impressions van architect West8 duidelijk te zien.

De vier politieke partijen die het college vormen plaatsten bij voorbaat wel kanttekeningen bij het plan. Er moet, stellen ze, ‘een commerciële invulling met grote publieke aantrekkingskracht komen.’ En – nog belangrijker – er moet snel duidelijkheid komen. De Hengelose bestuurders hebben de deadline zelf gesteld: ‘Als er vóór 1 april 2019 geen zicht op een duurzame invulling/programmering is gevonden, gaan we hier niet mee door en gaan we nieuwe plannen ontwikkelen voor het Marktplein.’ Dit is een letterlijk citaat uit het coalitieprogramma. Een ding is inmiddels volkomen duidelijk: die deadline is overduidelijk niet gehaald.
Kwartiermaker Gerard Cornelisse schermde op 2 april 2019 tijdens een presentatie met grote namen voor de invulling van de Hijschkamer. Philips, ROC van Twente, Universiteit Twente, Pure Energie en Oyfo zouden toezeggingen hebben gedaan. De horeca zou gedaan kunnen worden door Stravinsky. Maar feit is dat geen enkele van deze partijen ruim een maand later een handtekening heeft gezet. Feit is ook dat er vanuit Koninklijke Horeca Nederland al meteen kritiek komt omdat de horeca niet is aanbesteed.

Samenvattend: het college van b&w komt de belofte die ze een jaar geleden bij haar aantreden zelf heeft gedaan aan de Hengeloërs niet na. In feite zijn de Hengeloërs gefopt met deze 1 april. Als het college van b&w woord houdt moet ze Gerard Cornelisse nu bedanken voor bewezen diensten en de beloofde ‘nieuwe plannen’ ontwikkelen. Daarbij kan de brede roep in de stad om een groene invulling van de Markt niet genegeerd worden.
@GemeenteHengelo #BOP #Hengelo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *