Doe ons een lol

Door: Esther Glas

En dan is ineens het Hijschgebouw en de Markthal van tafel.

We waren met de kerngroepen afgelopen dinsdag al wat opgewonden. We kregen namelijk een mail onder ogen, waarin werd aangekondigd dat de wethouder een mededeling ging doen in de gemeenteraad. Het zou toch niet? Jawel, het gebeurde wel. Een mededeling dat de coalitie de begroting onder het plan van West8 niet rond kreeg en daarom niet overgegaan wordt tot bouwactiviteiten. Ook geen voorgevel en achtergevel, die een week daarvoor nog aangekondigd waren. Niets, ook geen fietsenkelder, alles was ineens van de baan. Wat waren we onder de indruk. En vlak daarna blij en dronken we bier om te vieren dat het eerste punt van onze flyer behaald was. Met of zonder ons aandeel, dat maakt niet meer uit.
Wel geteld een dag namen we, om te ontspannen en uit te puffen. Bij te komen van alle energie die we de afgelopen drie maanden in BOP hadden gestoken. En toen kwam de onrust in onze kerngroepen: wat nu? De doe-groep vroeg me ; ‘Gaan we nu wel flyers en posters blijven verspreiden, Esther?’ en ik was er stil van. Want inderdaad niet zozeer de vraag ‘Gaan we verder?’ maar meer ‘Hoe en wat nu verder?’

Toen ik begon met de facebookgroep op 13 maart schreef ik over drie punten waar ik voor ging, en op 9 april sloot ik mijn betoog voor de burgemeester en wethouder op het Schouwburgplein af met: 
1. geen bouw
2. wel groen
3. een andere manier van besluitvorming

en daar bij dat laatste punt zijn we sneller gekomen dan verwacht: een andere manier van besluitvorming. Rufi heeft het in het blog mooi omschreven: wat is dan die andere vorm van besluitvorming? Hoe werkt dat dan als we geen poolse landdag willen? (https://www.bosophetplein.nl/06/je-zou-het-bijna-vergeten/)

En dat vraagt nog al wat van ons nu. Punt 3

Veel kritische leden en ook mensen buiten de facebookgroep bevragen ons alsof dit het tiende project is wat wij BOP met elkaar vorm geven. Niets is minder waar. Wij werken sinds maart samen en hebben nog nooit een zwengel of zwier gegeven aan een ‘bottom -up proces’. Maar we geloven er wel in. En we gaan er met zijn allen voor: een proces waarna we een breed gedragen besluit hebben. Een proces waarvoor het bestuur en de raad kaders stelt, budget ter beschikking stelt en ruimte geeft (zonder dat zij achteraf het advies van alle betrokkenen naast zich neerlegt). Gemma is al weer bezig met een nieuwe flyer, waarmee we Hengelo kunnen informeren. De poster mag nog blijven hangen. We zijn er nog niet!

We zullen dus de komende periode jullie ideeën en dromen voor een toekomstig marktplein blijven omarmen. En hopen dat jullie dat ook naar elkaar zullen doen. In de brainstorm-fase is het van belang dat iedereen er iets van mag vinden, dat ook mensen die niet van Bos houden of graag toch iets willen bouwen, mogen vertellen wat ze willen. Zonder daarbij elkaar de maat te nemen, elkaar af te zeiken, te corrigeren of zelfs cynisch te worden. Want als we elkaar nu niet de ruimte geven, hoe bereiken we dan samen een ‘breed gedragen plan’?

Dus doe ons een lol, vertel niet wat niet mogelijk is, wat niet klopt, of niet lukt, vertel ons niet waar we dom in zijn of gek. Gedraag je niet arrogant of betweterig. Vertel wat jij wil, wat wel kan, waar jij mogelijkheden, kansen ziet. Draag bij en breek niet af. Doe mee en ‘bouw 😉 ‘ mee aan een gezamenlijk plan. En geef ons en elkaar de ruimte. En vertrouwen en respect. Want in die sfeer konden wij de afgelopen maanden leren en is BOP machtig mooi en groot geworden.

Donderdag 27 juni vanaf 20:30 uur kan Hengelo, dus ook jij spreektijd krijgen om je visie te verkondigen op de politieke markt, speciaal ingericht om mensen over de markt aan het woord te laten. Ik zal er zijn. Wil je er ook bij zijn? Vraag spreektijd!

Vrijdag 28 juni gaat BOP opnieuw in gesprek met de wethouder en ambtenaren. We hopen daar te kunnen spreken over ons punt 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *