Ik droomde van duursaam

Het was een zeer warme dag in juli. Zo stil ook. Zelfs de vogels zongen niet. Zo warm dat ik binnen zat met de ramen potdicht. Daar zat ik dan. Ik droomde van verkoeling, van een #bosophetplein
Hoe fijn zou het zijn om daar te kunnen zitten in de schaduw?! Dat daar dan koelte, drukte en gezelligheid was in deze warme vakantieperiode. Dat de stad toch bruiste; dat de vogels toch zongen.

Ik droom van #duurzaam en #duursaam.
Een plein dat voor iedereen toegankelijk is (betaalbaar en fysiek (VN-verdrag handicap bijvoorbeeld). Materiaalgebruik dat circulair is: alle materialen (die weggehaald worden en die ingebracht worden, ondergaan zo min mogelijk bewerkingen om te worden hergebruikt. Ook beheer en onderhoud houden rekening met circulair (dat kan betekenen dat materialen eigendom blijven van leverancier/producent).

Een plein dat bijdraagt aan duurzaam waterbeheer en voorkoming van hittestress. Een plein dat daarom deel is van een groene, verkoelende zone in de stad, met ecologische verbinding naar het Prins Bernhardplantsoen, de beken en de groene uitlopers naar het buitengebied.
Een plein waar mensen elkaar eenvoudig kunnen ontmoeten en waar de warenmarkt en kleinschalige evenementen en activiteiten mogelijk zijn, gericht op duurzaamheid, ontmoeten en creativiteit.Er is een speelplek, een watertappunt. Er zijn zitjes.
Een plein waar de wederopbouwarchitectuur tot zijn recht komt. Er is kleur en creativiteit.

Wat zou het bovendien mooi zijn als er niet alleen naar investeringen en exploitatie wordt gekeken, maar ook naar de maatschappelijke kosten en baten, zoals de bijdrage aan de klimaatdoelstellingen; veranderingen in de waarde van vastgoed en de aantallen bezoekers aan het stadscentrum; deelname van iedereen aan het leven in de stad.
Een energieneutraalplein of zelfs een energie-leverend plein. Ik stel me dan voor dat er micro-energieopwekkers zijn, dat aanleg en onderhoud mede door leerlingen van bijvoorbeeld het ROC/AOC en mensen van de SWB plaatsvindt.

O, O bos op het plein .. als dat toch eens zou lukken: een duurzaam en duursaam plein!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *